Українці вважають, що двопалатний парламент країні не потрібен

Понад третина (37,8%) українців вважають, що Україні не потрібен двопалатний парламент. Також понад третина громадян не мають відповіді на питання щодо двопалатного парламенту або не розуміють, про ще йдеться. Такі результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у лютому 2021 року.

Про те, що Україні не потрібен двопалатний парламент, сказали 37,8% громадян: 27,7% вважають, що точно не потрібен, 10,1% – що скоріше не потрібен. Прихильників двопалатного парламенту 28,8%: 16,6% респондентів точно підтримують цю ідею, а 12,2% – скоріше підтримують. 27,7% опитаних сказали, що не розуміють, про що йдеться, а 5,5% не визначились із відповіддю. 

Відповідаючи на запитання «Чи представлена саме ваша громада у парламенті належним чином?», сказали «так» 10,3% громадян, а «скоріше так» – 16,4%. Думки про те, що їх громада не представлена у парламенті, дотримуються 10,7% респондентів, а про те, що скоріше не представлена – 14,1%. Не зрозуміли, про що йдеться, 18,7%, а 29,9% опитаних не визначились із відповіддю.

На думку засновника «Active Group» Андрія Єременка, тема створення двопалатного парламенту періодично випливає в українському суспільстві. Під час референдуму 2000 року абсолютна більшість голосів була саме ЗА створення такого механізму. У той же час є очевидні ризики для територіальної цілісності і загальної стабільності політичної системи.

З іншого боку, за словами експерта, різні дослідження свідчать про те, що люди з різних регіонів думають, що саме їх регіон недостатньо представлений у парламенті. Даний Омнібус показав приблизно однакову кількість людей, що вважають представництво достатнім і НЕ достатнім – 26,7% і 24,8% відповідно, тобто різниця у межах похибки. Це природним чином впливає на збільшення запиту на безпосереднє представництво.

«Тож, поки громадяни не будуть постійно відчувати, що вони мають свого представника у парламенті, бажання створити двопалатний парламент (з усіма ризиками, пов’язаними з цим) все одно буде залишатись досить сильним. Другою складовою такого відчуття є пошук оптимального розподілу повноважень між місцевою владою та державою. У цьому контексті важливими стали нехай і недовершені, але вкрай необхідні реформа децентралізації та адміністративна реформа (створення ОТГ та укрупнення районів)», – резюмував Андрій Єременко. 

Повну презентацію із результатами дослідження можна завантажити за посиланням.

Дослідження проводилось компанією «Active Group» з 20 по 21 лютого 2021 року методом CATI (телефонні інтерв’ю за чітко структурованою анкетою за допомогою інтелектуальних систем). Географія: вся територія України за виключенням окупованих регіонів. Загалом опитано 1200 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном України та типом населеного пункту (місто/село). Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,9%.