Чи хочуть українці виборів після Перемоги?

Понад 81% українців вважають, що влада в Україні повністю або частково має бути оновлена. Такі дані соціологічного дослідження, проведеного компанією «Active Group» 6-8 січня 2023 р. за допомогою онлайн-панелі «SunFlower Sociology».

На запитання «Чи потрібно переобрати Верховну Раду України/місцеві ради/міських голів/призначити новий склад Кабінету Міністрів після Перемоги?» найбільше українців (76,5%) відповіли, що однозначно або швидше за все переобирати треба місцеві ради. За перевибори до Верховної Ради висловились 70,1%, за перевибори міських голів – 67,9%, за призначення нового складу Кабінету Міністрів України – 61,1% опитаних. Точно проти або швидше проти перевиборів до місцевих рад виступають 12,6% респондентів, проти перевиборів до Верховної Ради – 14,8%, проти перевиборів міських голів – 17,9%, проти призначення нового складу Кабінету Міністрів України – 17,2% українців. 10,9% опитаних не визначилися з відповіддю щодо перевиборів місцевих рад, 15,1% –  до Верховної Ради, 14,2% – міських голів, 21,7% – щодо  призначення нового складу Кабінету Міністрів України.

Щодо оновлення влади після Перемоги, то 81% респондентів вважають, що влада має бути оновлена: 23,5% відповіли, що  влада має бути повністю оновлена, 35,2% – оновлена більшою мірою, 22,3% – оновлена лише частково. Натомість 7,1% опитаних сказали, що після Перемоги не потрібно оновлювати владу взагалі, ще 11,9% не змогли відповісти на запитання.

Також соціологи поцікавились думкою українців щодо досвіду, який повинні мати нові люди у владі. Перші два місця майже з однаковим результатом посіли відповіді «досвід роботи із міжнародними проектами» (42,9%) та «військовий досвід» (41,2%). Також українці у майбутніх кандидатів хочуть бачити досвід управління підприємствами в бізнесі (31,8%), досвід іншої громадської діяльності (27,8%), досвід роботи в органах влади (16,6%), досвід волонтерства (16,5%), досвід роботи депутатом (будь-якого рівня) (9,2%), партійний досвід (7,8%). Майже чверть опитаних (23,3%) не визначилися з відповіддю.

Повну презентацію із результатами дослідження можна завантажити за посиланням.

Дослідження здійснено компанією «Active Group» за допомогою онлайн-панелі «SunFlower Sociology». Метод: самозаповнення анкет громадянами України віком 18 та більше років. Вибірка: 600 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних: 6-8 січня 2023 р. 

Приєднатись до онлайн-панелі SunFlower Sociology та отримувати грошову винагороду за проходження опитувань можна за посиланням.